torstai 4. lokakuuta 2012

Vastauksia kysymyksiin joita useimmiten minulta kysytään

Pari viikkoa on pyörinyt mielessä ajatus siitä, että voisin jakaa vastauksia tai ajatuksiani aiheisiin joista useimmiten minulta kysytään. Liikuntaan liittyen toki :)

Mikä liikunta on kaikkein tehokkainta?

Lyhyesti sanottuna kaikki sellainen liikunta mikä tuntuu sinusta hyvälle ja tulee tehtyä on tehokasta. Se liikunta joka tuntuu ikävältä, vaikealta ja raskaalta jää mitä todennäköisimmin tekemättä.

Jos lähdetään sitten tarkemmin asiaa purkamaan niin UKK-instituutin liikuntapiirakka kertoo, että viikkoon tulisi sisältyä sekä kestävyyskunnon harjoitteita että lihaskuntojumppaa. Lihaskuntoa kehoitetaan harjoittamaan kahdesti viikossa. Kestävyyskunnon osalta hommaan tulee enemmän vaihtelua ja valintoja. Joko 2,5 tuntia yhteensä useampana kertana viikossa kerättynä reippaasti liikkuen tai kovemmalla temmolla tunti ja 15 minuuttia.

Lainassa UKK-instituutin sivuilta


Kysymys kuuluukin onko tehokkaampaa liikkua kovaa ja veren maku suussa vai rauhallisemmin? Ajallisesti mitattuna korkeamman kuormitustason aerobiset harjoitteet ovat tehokkaampia kuin kevyemmät. Kevyemmällä teholla pääsee silti yhtä kaikki kestävyyskunnon ja hapenottokyvyn kanssa samoihin tuloksiin vaikka harjoituksiin tuleekin pituutta. Toisille meistä reipas tempo tuntuu mukavammalle kuin jatkuva vitosvaihteella puskeminen. Toisten mielestä treenit pitää hoitaa pois alta minimaalisessa ajassa ja jos treeni ei ime kaikkia mehuja, tuntuu että mitään ei tullut tehtyä.

Tärkeää on tehovalinnasta riippumatta muistaa, että liikkua tulisi mieluummin päivittäin. Kerran viikossa repäisty tunnin ja vartin raastava treeni ei takaa minkään muun kehitystä kuin rasitusvamman ja loukkaantumisen. Saman tehon voi jakaa huoletta kahteen tai kolmeen kertaan ja taata keholleen jatkuvan nousujohteisen kehityksen.

Tiivistäen

  • Tehty harjoitus on tehokkaampi kuin tekemättä jätetty
  • Liiku monipuolisesti, päivittäin ja itsellesi sopivimmalla tavalla

Miten motivoitua aloittamaan?

Yleisimmin tämä ei ole kenellekään ongelma, jos tavoite on kirkkaana mielessä. Jos tavoite on kirkkaana mielessä jää PT:n hommaksi monesti painaa jarrua ja hillitä syntynyttä liikuntahullua. Jos aloittaminen siis tuntuu hankalalta, mieti mitä tavoitetta kohden tähtäät. Isompi maali on hyvä miettiä, mutta sitäkin tärkeämpää on miettiä matkan varrelle välietappeja. Välietapin saavuttaminen motivoi jatkamaan eikä tavoite tunnu liian kaukaiselta tai mahdottomalta.

Keep your eye on the prize :)

Miten motivoitua jatkamaan hyvin alkanutta liikuntaa?

Kuten yllä jo totesin, tavoitteen asettaminen ja välietapit auttavat asiaa. Jos tästä huolimatta tuntuu siltä, ettei homma etene ja lenkkitossut pölyttyvät on aika ottaa järeämpiä aseita käyttöön.

Tee itsellesi liikuntakalenteri. Tee se päivätasolle ja sovita se kalenteriisi yhtä tärkeällä prioriteetilla kuin muutkin palaverit ja tapaamiset. Voit printata päivän treenilistan myös jääkaapin oveen ja merkitä itsellesi suoritukset ylös vaikka tarroilla. Tarkoitus on saada jokaisen treenin perään suoritusmerkintä.

Toinen karumpi vaihtoehto on mennä vaan väkisin ja huomata, että lopulta motivaatio seuraa perästä. Tätä neuvoa voi noudattaa yhdessä liikuntakalenterin kanssa.

Miellyttävin versio voi olla ammattilaisen palkkaaminen. Hän tekee sinulle treenikalenterin ja valvoo sen suorittamista. Jos mikään ei tunnu auttavan, hän tulee hakemaan sinut lenkille tai salille sovittuina aikoina.

Mihin kohtaan jonkin tietyn kahvakuulaliikkeen tulisi tuntua?

Tämä edellisten ohella on oikeasti kysytyin juttu kahvakuulatunnilla. Kahvakuulailu on kuitenkin kokonaisvaltainen laji, joka on sekä lihaskuntoharjoittelua että parhaimmillaan myös aerobista kuntoa kehittävä laji. Eristävät liikkeet kuuluvat paremmin kuntosalille, jossa tiettyä lihasta voidaan pyrkiä hapottamaan loppuun asti. Kahvakuulan ei ole tarkoituskaan pullistaa pelkkää hauista vaan kehittää koko ihmistä kokonaisuutena. Kehon hallinta ja lihasten optimaalinen hyödyntäminen liikkeitä tehtäessä on tärkeintä.


Enkä toisaalta ole vakuuttunut että tavallinen kuntoilija hyötyy pelkistä eristävistä liikkeistä kuntosalilla. Sielläkin suosin koko kroppaa rasittavia ja oikeata elämää simuloivia liikkeitä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti