keskiviikko 4. toukokuuta 2011

Tekniset vempeleet testissä - Tästä se teknohulluus aikoinaan alkoi

Kerroin joskus Gorgeous Blogger palkinnon saatuani, että haluan kirjoittaa näistä teknisistä vempeleistä ja ohjelmista mitä liikunnan apuna ja tukena voi käyttää. Aloitan tämän sarjan introlla, jossa kerron mistä oma innostukseni aikoinaan lähti.

Kuten tuosta sivusta voi lukea, olen FM ja alana on IT-maailma, tarkemmin vuorovaikutteinen teknologia. Tämä tarkoittaa opintoja käytettävyydestä ja palveluiden suunnittelusta. Teen työkseni erilaisten verkkopalveluiden suunnittelua toimintaideasta käyttöliittymään asti. Harmikseni en ole vielä päässyt suunnittelemaan haaveilemaani hyvinvoinnin portaalia, johon kaikki sykemittarit, juoksuohjelmat, gps-laitteet ja askelmittarit voisi liittää ja suorituksiaan jakaa maailmalle, saada neuvoja asiantuntijoilta ja kannustusta kamuilta. Kaikkea tätä voi toistaiseksi tehdä rajatusti, tietyillä laitekombinaatioilla tai sitten hoitaa sosiaalisen jakamisen ja suoritusten nauhoittamisen erikseen. Mutta ei mennä tähän unelmaan sen pidemmälle, ettei lukijoiden mielenkiinto herpaannu :)




Olen ollut tanssinopettaja ja siinä sivussa vetänyt jumppia. Olen ihmetellyt miten monella on sykemittari, ja miten harva kuitenkaan hyödyntää sitä oikeasti suorituksen aikana. Nykymittareissa on ollut jo pitkään paljon ominaisuuksia, jotka auttavat harjoittelijaa suorituksen aikana hidastamaan tai nopeuttamaan tahtia. Huomiot tuntuvat silti monella jäävän tasolle "oho kun on korkea syke" tai siihen että korjataan sykevyötä, kun signaali on hetkellisesti häiriintynyt. Tämän ajatuksen pohjalta tein graduni sykemittareiden käytettävyydestä. Tutkimuksen laitteet tarjosi Suunto ja lopulta sain palkkioksi ensimmäisen oman HYVÄN sykemittarini.

Tältä tieltä ei ole ollut paluuta. Olen istunut jopa kerran kuntosalin pukuhuoneessa ja miettinyt voinko mennä BodyCombat tunnille, kun sykemittarista sykevyö oli jäänyt kotiin. Eihän harjoitteesta olisi jäänyt mitään todisteita ulkomaailmaan, kun sitä ei löytyisi sykemittarin logista. Menin kuitenkin tunnille lyötyäni ensin itseäni lujaa päähän ja sanottuani ääneen "idiootti".

Nykyisin aloitan juoksulenkin laittamalla Run Keeperin tai endomondon päälle, musat soimaan ja sykemittarin tarkkailemaan sekä sykkeitä että matkaa. Seuraan lenkillä sykkeitä, ja vauhtia sekä mittarista että Run Keeperin selostajanaisen välitiedotteista. Matkalla käytän kierrosaika-toimintoa selvittääkseni itselleni mikä on kunkin vauhdin keskisyke ja vauhti. Tultuani kotiin puran tiedot koneelle Suunnon Movescountiin, lähetän Run Keeperin login Facebookkiin ja kirjoitan fiilikset HeiaHeiaan.

Kuntosalilla minua välillä harmittaa kun suoritus täytyy kirjata vain paperiseen vihkoon painoineen päivineen. En toistaiseksi ole jaksanut kirjata näitä tietoja tarkasti ylös HeiaHeiaan, vaan tyydyn lakonisesti kertomaan että kuntosalilla on oltu.

Puhelimena käytän iPhonea ja olen rakastunut appstoren valikoimista löytyviin fitness ohjelmiin. Minulla on nykyään esim. kolme erilaista kuntosaliliikkeitä demoavaan sovellusta, joita hypistelen junamatkoilla tai kun muuten on tylsää. Nämä ovat vähintään yhtä tiukassa käytössä kuin puhelimeen lataamani pelit. Olen siis täysi teknofriikki liikunnassa.

Jatkossa "Tekniset vempeleet testissä" - sarja alkaa kertoa yksi laite tai ohjelma kerrallaan mitä olen noista mieltä ja mitä ominaisuuksia haluaisin lisää. Ajattelin lopulta laajentaa valikoimaa vielä "haaveilun kohteisiin", mutta nykyisten vempeleiden esittelyyn menee siihenkin aikaa :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti