lauantai 19. maaliskuuta 2011

Mitä kuntosalin näyttökokeeseen kuului?

Hanna tuli parikseni kuntosaliohjauksen näyttöön (lue Hannan blogista lisää). Tämä siksi että omatoimisesti "pariuduimme" hermostuttuamme yhtäaikaisesti odottamaan omaa vuoroamme :)

Hanna ja minä, upeissa Liinan järkkäämissä "pt4you"-pipoissa
Näytössä homma menee niin, että minua pyydetään valitsemaan numero 1-30 väliltä ja valittuani ohjattavaksi tulee "vatsarutistus laitteessa". Aikaa on valmistautua (etsiä laite, tarkistaa säädöt, miettiä mitä sanoo, jne.) 30 sekuntia ja sitten ohjattava ja arvostelija lehtiöineen saapuvat paikalle. Arvostelijana on A-P, joka on tehnyt parhaansa rauhoittaakseen täysin kusi sukassa olevaa opiskelijan sieluani kun olemme odotelleet Hannan ohjauksia hetkeä aiemmin.

Vatsarutistuksen lähtöasento (oikeassa tilanteessa ihan näin lujaa ei naurattanut...)
Vatsarutistuksen loppuasento
Ohjaamisessa on tietty kaava ja tietyt asiat, jotka tulee osata esittää selkeästi ohjattavalle. Tämän kaavan mukaan myös näyttökokeessa meitä arvioidaan.

1. Liikkeen esittely
- Pitää kertoa liikkeen nimi ja mihin se kohdistuu
- Motivoida asiakasta kertomalla miksi liikettä tehdään

2. Oma mallisuoritus
- Miten sijoitut itse ja miten "sijoitat" asiakkaan
- Oma suorituspuhtaus
- Liikkeen ydinkohtien korostaminen

3. Ohjaaminen/ Asiakkaan suoritus
- Oma sijainti (näenkö mitä asiakas tekee?)
- Kannustaminen/ motivointi/ kehuminen
- Tarpeellisten korjausten tekeminen puheen tai otteen avulla

4. Viestintä
- Puheen selkeys, näytön selkeys
- Saatko luotua kontaktin asiakkaaseen?
- Puhutko oikeaa asiaa

5. Yleisilme
- Ammattimaisuus
- Asenne/ asennoituminen
- Ilmapiiri
(+ pukeutuminen)

Kun saan vatsarutistuksen ohjattua tulee käsky löytää ja ohjata juuri harjoitetulle lihakselle venytysliike. Teen täysin perinteisen suoran vatsalihaksen venytyksen lattialla päinmakuulta nostaen yläkropan käsien varaan.

Seuraavaksi tulee valita numero 31-50 väliltä ja ohjattavaksi tulee liikkeen sijasta "Ohjaa harjoite joka vahvistaa hartialihaksen takaosaa". Eli eristävä liike aika pienelle lihakselle. Välittömästi mieleeni posahtaa vipunosto kulmassa käsipainoin. Olen tehnyt tätä Thaimaassa kuntosalilla pari kertaa ja jotenkin tykkään tuosta äärimmäisen hapottavasta liikkeestä. Menen valmistautumaan ja suoritus alkaa.

Vipunoston aloitusasento.
Vipunoston yläasento
Palautteessa saan kehuja A-P:lta selkeästä ja kuvaavasta kielenkäytöstä. Olen huomaamattani käyttänyt kielikuvia/ mielikuvia, jotka voivat auttaa asiakasta löytämään liikkeen oikean suoritustavan. Olen täyttänyt kaikki kaavassa vaaditut kohdat ja ainoastaan vipunostossa omassa näytössä selkä on ollut pyöreänä selittäessäni ohjattavalle samaan aikaan, että selän tulee olla suora. Noh, puhuminen ja tekeminen + jännitys. Sattuuhan näitä! Homma on kuitenkin siis kirkkaasti läpi ja mieleni tekee hyppiä tasajalkaa ja tuulettaa.

Kurssikaveri ohjattavana asiakkaana on hieman haastellinen, koska hän ei saa yrittää vihjata mitään tai molemmat voidaan hylätä. Toki kun on ohjattavana itsekin alan ammattilainen sitä helposti voisi lipsauttaa vaikka mitä. Siksi ohjattavat ovat yleensä täysin hiljaa, hymyilevät vienosti ja omaavat toki täydellisen suoritustekniikan vaikka ohjaisin itse päin prinkkalaa :)

Ja kuten varmaan arvaatte ovat kuvat lavastettu jälkikäteen. Ennen suoritusta ja sen aikana tunne oli aika jännittynyt, eikä tullut mieleen pyytää arvostelijaa kuvaamaan :)

Vähän niinkuin Särkänniemessä: Paniikin sekainen hymy!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti